GERD (zbaticë e acidit vazhdueshëm): Simptomat, trajtimet dhe shkakton

GERD (zbaticë e acidit të vazhdueshëm): Simptomat, trajtimet dhe shkakton

Sëmundja e refluksit gastroesophageal (GERD) është një gjendje afatgjatë në të cilën acidi nga stomaku del në ezofag.

Shumë njerëz herë pas here përjetojnë zbaticë acidi ose zbaticë gastroesophageal (GER).

Në GER, acidi i stomakut rrjedh përsëri në ezofag. Nëse një individ përjeton zbaticë të vazhdueshme të acidit që ndodh më shumë se dy herë në javë, një mjek mund të diagnostikojë GERD.

GERD është shfaqja e rregullt, këmbëngulëse dhe afatgjatë e GER.

Ezofagu është një tub që transporton ushqim nga goja në stomak. Acidet në ezofag shkaktojnë urth dhe simptoma të tjera, si dhe dëmtim të mundshëm të indeve.

Kolegji Amerikan i Gastroenterologjisë thotë se 1 në 5 njerëz që jetojnë në Shtetet e Bashkuara përjetojnë urth çdo ditë. GERD ka një prevalencë të vlerësuar prej 18.1–27.8% në Sh.B.A, por prevalenca e saj mund të jetë më e lartë.

Ky artikull mbulon informacione për simptomat, shkaqet, diagnozën dhe trajtimin e GERD.

Faktet e shpejta në GERD

Këtu janë disa pika kryesore në lidhje me GERD. Më shumë detaje dhe informacione mbështetëse mund të gjenden në artikullin kryesor.

 • GERD mund të rezultojë nga një valvul i dobët ose i dëmtuar midis stomakut dhe ezofagut.
 • Acidi i stomakut që lahet në ezofag mund të shkaktojë dëme të rrezikshme të indeve.
 • Mbajtja e një peshe të moderuar, braktisja e duhanit dhe ulja e stresit mund të ndihmojë në uljen e rrezikut të GERD.
 • Trajtimi i GERD mund të përfshijë përdorimin e frenuesve të pompës proton (PPI), antacideve dhe ilaçeve të tjera, si dhe ndryshimet në stilin e jetës.

Trajtimi

GERD është një sëmundje kronike që kërkon menaxhim afatgjatë. Mjekët shpesh e trajtojnë GERD me ilaçe dhe duke sugjeruar ndryshime në stilin e jetës. Nëse simptomat nuk përmirësohen, mjekët mund të sugjerojnë operacion.

Ndryshimet në stilin e jetës

Ndryshimet e stilit të jetës janë gurthemeli i trajtimit GERD sepse ato mund të ndihmojnë në përmirësimin e simptomave. Këto modifikime mund të përfshijnë:

 • Humbjen e peshës për njerëzit që janë mbipeshë ose kanë një shtim të fundit në peshë
 • duke fjetur në një pozicion të prirur
 • Dieta modifikuese dhe modifikimi i dietës dhe Shmangia e shkaktuesve të ushqimit
 • Shmangia e ngrënies së vakteve të paktën 3 orë para se të shkoni në shtrat

medikamente

ilaçe të përdorura për të trajtuar prodhimin e acidit shtypës GERD. Nga opsionet e disponueshme, PPI konsiderohen më të efektshmet në trajtimin e GERD -së erozive dhe jo -erozive. Ata mund të ndihmojnë në shërimin e rreshtimit të ezofagut.

Opsione të tjera përfshijnë:

 • H2 Bllokuesit: Këto gjithashtu zvogëlojnë sasinë e acidit në stomak, por nuk janë aq të mirë në shërimin e rreshtimit të ezofagut.
 • Antacidet: Këto kundërveprojnë acidin në stomak sepse janë alkaline (baza). Njerëzit mund t’i blejnë ato mbi banak për të ndihmuar në lehtësimin e simptomave të buta. Efektet anësore mund të përfshijnë diarre dhe kapsllëk.
 • Prokinetika: Këto ndihmojnë stomakun bosh më shpejt. Efektet anësore përfshijnë diarre, nauze dhe ankth. Një studim i vitit 2021 zbuloi se përdorimi i prokinetikës me PPI është më efektiv sesa përdorimi i PPI -ve vetëm.
 • Erythromycin: Ky është një lloj antibiotik që ndihmon në zbrazjen e stomakut më shpejt.

Mësoni më shumë rreth ilaçeve pa recetë për GERD këtu.

Opsionet kirurgjikale

Nëse ndryshimet në stilin e jetës dhe ilaçet nuk përmirësojnë ndjeshëm simptomat e GERD, një gastroenterolog mund të rekomandojë operacionin.

Trajtimet kirurgjikale përfshijnë:

 • Fundoplikimi: Kirurgu qep majën e stomakut rreth ezofagut. Kjo shton presion në skajin e poshtëm të ezofagut dhe në përgjithësi është i suksesshëm në zvogëlimin e zbaticës së acidit.
 • Procedurat endoskopike: Ekzistojnë një gamë e procedurave endoskopike në dispozicion për të trajtuar GERD. Këto përfshijnë qepje endoskopike, e cila përdor qepje për të shtrënguar muskulin e sfinkterit, dhe radiofrekuencën, e cila përdor nxehtësinë për të prodhuar djegie të vogla që ndihmojnë në shtrëngimin e muskujve të sfinkterit.

Sidoqoftë, refluksi i përsëritur i https://harmoniqhealth.com/al/choco-lite/ acidit, ose GERD, zakonisht ka shkaqe të tjera dhe faktorë rreziku dhe mund të ketë komplikime më serioze.

GERD ndodh në njerëz të të gjitha moshave dhe ndonjëherë për arsye të panjohura. Ndodh kur valvula që parandalon që përmbajtja e stomakut të kthehet përsëri në ezofag bëhet i dobët ose hapet kur nuk duhet.

gerd ndodh më shpesh tek njerëzit:

Rreth 40-85% e njerëzve gjatë shtatëzanisë
 • të cilët marrin medikamente të caktuara, duke përfshirë disa ilaçe astma, bllokues të kanaleve të kalciumit, antihistamines, qetësues dhe antidepresantë
 • që pinë duhan dhe ata me ekspozim Për të tymosur të dorës së dytë
 • Kjo ul presionin në sfinkterin e ezofagut dhe rrit rrezikun e GERD.

  Komplikimet

  GERD mund të përkeqësohen dhe të rezultojnë në kushte të tjera nëse nuk trajtohen. Këto mund të përfshijnë:

  • : Kjo është inflamacion i ezofagut. Mund të çojë gjithashtu në gjakderdhje gastrointestinale (GI).
  • Struktura e ezofagut: acarimi i përsëritur mund të shkaktojë dhëmbje në ezofag, duke e bërë atë të ngushtë. Kjo mund të shkaktojë vështirësi në gëlltitje.
  • Ezofagu i Barrett: Qelizat që rreshtojnë ezofagun mund të ndryshojnë në qeliza të ngjashme me rreshtimin e zorrëve. Kjo mund të zhvillohet në kancer të ezofagut.
  • Problemet e frymëmarrjes: isshtë e mundur që të merrni frymë acid në stomak në mushkëri, të cilat mund të shkaktojnë një sërë problemesh, të tilla si bllokimi i gjoksit, ngritja, astma, laringjiti dhe pneumonia.

  Një studim i vitit 2021 zbuloi se GERD mund të kontribuojë në zhvillimin e fibrozës pulmonare idiopatike. Një studim tjetër i vitit 2021 zbuloi se GERD është i zakonshëm te njerëzit me astmë dhe mund të shkaktojë komplikime të transplantimit të mushkërive.

  Diagnostifikimi

  Kushdo që përjeton simptoma të shpeshta të refluksit të acidit duhet të flasë me mjekun e tyre, të cilët mund t’i referojnë ato tek një specialist në mjekësinë e zorrëve të njohur si gastroenterolog për hetime të mëtejshme.

  Ekzistojnë disa teste të mundshme për të diagnostikuar GERD, duke përfshirë:

  • pH ezofageal dhe monitorimin e rezistencës: Kjo mat sasinë e acidit në ezofag ndërsa trupi është në gjendje të ndryshme , të tilla si gjatë ngrënies ose gjumit.
  • Endoskopi i sipërm GI: Ky është një tub me një aparat fotografik të bashkangjitur që përdoret për të inspektuar ezofagun. Një mostër e vogël e indeve gjithashtu mund të merret në të njëjtën kohë për një biopsi.
  • Seria e Epërme GI: Ky është një lloj rreze X që tregon anomali të caktuara fizike që mund të shkaktojnë GERD.
  • Manometria e ezofagut: Kjo mat kontraktimet e muskujve në ezofag gjatë gëlltitjes. Mund të matë forcën e sfinkterit.
  • Monitorimi i pH ezofageal i ezofagut Bravo: Në këtë provë, një kapsulë e vogël e përkohshme është ngjitur në ezofag. Kjo mat aciditetin vazhdimisht për afro 48 orë.
  • Ushqime të vogla shpesh.
  • Shmangni ngrënien e vakteve shumë të mëdha.
  • Qëndroni në këmbë pasi të keni ngrënë.
  • Përfundoni të hani 2-3 orë para se të shkoni në shtrat.
  • Quit ose shmangni pirjen e duhanit.
  • Shmangni aktivitetet e forta pas ngrënies.
  • Humbni peshë nëse mbipesha.
  • Minimizoni veshjen e veshjeve të ngushta rreth barkut.
  • Flini në një kënd të vogël me kokën pak të ngritur.

  Lexoni më shumë rreth mjeteve të tjera të shtëpisë për GERD.

  Dieta

  ushqime të caktuara mund të shkaktojnë simptoma GERD në disa njerëz. Këto përfshijnë:

  • Ushqime me yndyrë
  • Ushqime pikante
  • Ushqimet që përmbajnë produkte domate
  • pije alkoolike

  Mësoni më shumë rreth rregullimit të dietës për GERD këtu.

  Nëse një person shmang këto lloje të ushqimeve dhe ende përjeton urth të rregullt, është e rëndësishme të vizitoni një mjek, pasi mund të ketë çështje të tjera themelore që shkaktojnë simptoma.

  Përmbledhje

  Refluksi i acidit nuk është shkak për shqetësim nëse nuk ndodh shpesh dhe bëhet këmbëngulës. Në këtë rast, djegia e zemrës së një personi mund të jetë një simptomë e GERD.

  GERD është një gjendje e trajtueshme. Një kombinim i ndryshimeve të stilit të jetës dhe ilaçeve shpesh është i mjaftueshëm për ta trajtuar atë. Sidoqoftë, mund të shkaktojë komplikime të rënda nëse nuk trajtohet dhe mund të kërkojë operacion.

  • Refluksi i acidit/GERD
  • Gastrointestinal/gastroenterologji

  Lajmet mjekësore sot kanë udhëzime të rrepta ndihmuese dhe tërheq vetëm nga studimet e rishikuara nga kolegët, kërkime akademike institucionet, dhe revistat mjekësore dhe shoqatat. Ne shmangim përdorimin e referencave terciare. Ne i lidhim burimet parësore – përfshirë studimet, referencat shkencore dhe statistikat – brenda secilit artikull dhe gjithashtu i rendisim ato në seksionin e burimeve në fund të artikujve tanë. Ju mund të mësoni më shumë rreth asaj se si ne sigurojmë që përmbajtja jonë është e saktë dhe aktuale duke lexuar politikën tonë editoriale

  .
  Related Posts